Ahol szeretik a hétfőt

A jövő munkahelye

A jövő munkahelye

Számolj le a szent tehenekkel!

Négy tanács a jövő vezetőinek a Szilícium völgyből

2017. június 18. - A jövő munkahelye

A robotika és az automatizáció robbanásszerű fejlődésével öt-tíz éven belül drámaian átalakul a munka világa. Az unalmas munkafolyamatokat gépek végzik el és az algoritmusok. Egyre többet dolgozhatunk otthonról, vagy tulajdonképpen bárhonnan, ahol van internet és jelentősen megnő a projektmunkákra szerződő szabadúszók száma is. A legvadabb elképzelések szerint tíz-tizenöt év múlva akár úgy is működhet egy üzem, hogy abban csak az igazgató és egy karbantartó dolgozik a robotokon kívül. Hogyan alakulnak át a mostani  multi cégek és mi lesz a cégvezetőkkel? Hogyan kell alkalmazkodniuk ehhez a megváltozott helyzethez? Négy jó tanács vezetőknek, egyenesen a Szilícium völgyből.

boldogsaag.jpg

 

2020-ra a tehetségek legjellemzőbb tulajdonsága az érzelmi intelligencia lesz, s ezt a vezetők sem hagyhatják figyelmen kívül - mondta Veres Rita, az Aon Hewitt cégvezetője a szilícium völgyi NASA központjában működő jövő egyetemének, a Singularity University magyar nagykövete egy HR konferencián. Az emberek meg akarják érteni a folyamatok mögöttes tartalmát, és ha ez megtörténik, akkor azért fognak felnézni a vezetőkre, mert bízni és hinni fognak a céljaiban. Vagyis: érteni fogják a miértet.
De hogyan legyünk felkészült és tudatos vezetők, ha nem is tudjuk pontosan, hogy mire kellene felkészülnünk? Veres Rita négy meghatározó javaslatot hozott magával a Szilícium-völgyből a jövő vezetőinek.

1. MOONSHOT THINKING

A gondolkodás lényege, hogy ne korlátozzuk a célokat és merjünk nagyot álmodni! Ha ugyanis reális célokat tűzünk ki magunk elé, akkor valószínűleg legjobb esetben is „csak” a kitűzött tervet teljesítjük. Viszont ha óriási célkitűzésink vannak, azok sokkal inkább motiválnak, kihívás elé állítanak, és még ha el is bukunk a cél előtt, már sokkal jobban teljesítettünk, mint azt gondoltuk volna! Célozzuk meg tehát a holdat!

hold.jpg

2. INNOVATING AT THE EDGE

A sikeres megújulás nem csak felülről jöhet. A kollégáknak is lehetnek forradalmi ötletei. Merjük az innovációt a „széléről” kezdeni, legyünk nyitottak és vonjuk be az alkalmazottakat!

3. SACRED COWS MAKE THE BEST BURGERS

A humoros „szentelt tehén” elnevezés mögött olyan elavult és költséges üzleti gyakorlatok állnak, melyek hátráltatják, lelassítják és megbénítják a vállalati folyamatokat, csupán azért mert bevett szokásnak számítanak. Vezetőként fel kell ismerni ezeket a gyakorlatokat, szokásokat, meg kell kérdőjelezni hatékonyságukat és kíméletlenül leszámolni velük!

4. LET’S EMBRACE OUR CORPORATE IRRITANTS

Ahelyett, hogy vezetőként bosszankodnánk a bennünket megkérdőjelező vagy kijavító kollégákon, próbáljunk meg változtatni a perspektíván és „megölelni őket”. Aki megkérdőjelez, az tulajdonképpen segít nekünk azzal, hogy teljesen más nézőpontból figyel ránk, építsünk rá, hiszen olykor ők lehetnek a legkészségesebb munkaerők.

Tényleg nehéz feladat a mai világban vezetőnek lenni, de ez régen sem volt másképp. Vezetőként tudomásul kell vennünk, hogy lépést kell tartanunk a dinamikus változásokkal, megcélozni a Holdat gondolkodásunkban, a kollégák bevonásával megújulni vagy éppen megkérdőjelezni saját magunkat és leszámolni a „szentelt tehenekkel”.

Csóti Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovomunkahelye.blog.hu/api/trackback/id/tr8312587855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása