Ahol szeretik a hétfőt

A jövő munkahelye

A jövő munkahelye

Kinek áll a munkahelyi világ?

Hogyan lehet együtt dolgozni teljesen más személyiségjegyű kollégákkal?

2017. június 22. - A jövő munkahelye

Tényleg mindenhova csak a nyitott, barátkozó, csapatjátékos kollégákat várják? Mit tegyünk, ha mi egyszerűen nem tartozunk ebbe a személyiségtípusba? A munkáltatók kiválasztási folyamataiból már nem hiányozhatnak a személyiségünket vizsgáló feladatsorok, melyek eredményeiből messzemenő következtetéseket szűrnek le jövendőbeli munkavállalóikról. Most megmutatjuk nektek, hogy mennyire mások az introvertált és extrovertált típusok a munka frontján. Az, hogy ők hogyan tudnak együtt dolgozni, a mai HR-esek egyik legnagyobb kihívása...

kolleganosfoto.jpg

Az, hogy saját jellemünk az extroverzió - introverzió skálán melyik irányba és mennyire mozdul el, befolyásolja emberi kapcsolatainkat, munkastílusunkat és érdeklődésünket is. Ez igaz a kollégákra is. Ne várjuk tehát egy zárkózottabb munkatársunktól, hogy vígan csacsog velünk a céges grillezésen a teraszon, mert egy introvertált típusnak ezek a kötelező "összetartások" kínszenvedések lehetnek. Itt egy rövid összefoglaló arról, hogy melyik típusra mi jellemző, persze ez a két véglet csupán.

 

EXTROVERTÁLT

INTROVERTÁLT

MUNKA

 

Nem szereti a monoton, unalmas feladatokat, inkább a gyakorlati tevékenységeket preferálja, jó a problémamegoldó képessége.

Az elméleti síkon mozgó feladatokat kedveli, munkája pontos és rendezett, az egyedüli feladatmegoldást élvezi.

CSAPAT

A közös ötletelés egymás gondolatainak tovább vitele hozza ki belőle a maximumot, szeret másokkal szemben érvelni és együtt dolgozni.

A csapatmunka nem erőssége, inkább csendes megfigyelőként vesz részt a közös interakciókban. Egyedül hatékonyabban működik, mint csapatmunkában.

GONDOLKODÁS

Kifelé a külvilág ingereire összpontosít. Döntéseit nagyban befolyásolhatják külső hatások.

Befelé, saját belső hangjára hallgat általában. Mindig egyéni értékítélete szerint hozza meg döntéseit.

ÉLETMÓD

Nyitott, kezdeményező és optimista életfelfogású, aki mindig félig telinek látja azt a bizonyos poharat

Általában visszahúzódó és pesszimista stílus jellemzi, ki a poharát félig üresnek látja.

KAPCSOLATOK

Az ismerkedés a lételeme, könnyen és jól kommunikál. Ebből adódóan nagy baráti körrel rendelkezik, társaságban érzi igazán jól magát.

Csendes jelleméből és visszahúzódó természetéből adódóan kevés, de tartós barátsággal rendelkezik. A szabadidejét szívesebben tölti egyedül, vagy csak egy-két emberrel.

Magadra ismertél? Nincs jó vagy rossz típusjegy, egyik sem azonosítható be a legeredményesebb vagy a legeredménytelenebb munkavállaló képével. Ezek a jellemzők sem örök érvényűek, minden extrovertált vagy introvertált ember viselkedési jegye nagyban befolyásolható olyan tényezők által, mint például a kollégák, a csapat összetétele, vagy a munkakörnyezet.

openoffice.jpg

Apropó munkakörnyezet! A „modern vállalati környezet” ma már szinte mindenhol a nagy nyitott tér, vagyis az open-office fogalmával azonosítható. Nyitott, közös iroda, az elvonulási lehetőség teljes hiánya mind-mind az extrovertáltak munkáját segíti. Mi lesz akkor azokkal, akik inkább a másik csoportba tartoznak? Miért hiszik sokan azt, hogy hátránnyal indulnak, ha introvertáltak? Az egyik legnagyobb hiányszakmában, az IT világában például sok introvertált típusú kolléga dolgozik, és ezt senkit sem zavar. A programok írásához nem kell kollégákkal egyeztetni naponta több órás meetingeken, viszont jó kereskedő vagy értékesítő főleg abból lehet, aki könnyen teremt kapcsolatot és szívesen beszélget az emberekkel. A legfontosabb az, hogy megtaláljuk azt a munkakört, vagy azt a munkáltatót, akinek pontosan olyan emberre van szüksége, mint amilyen te vagy. A siker kulcsa tehát, hogy tisztába legyünk erősségeinkkel és azokra tudatosan építsünk!

Csóti Adrienn

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovomunkahelye.blog.hu/api/trackback/id/tr9712581107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása