Ahol szeretik a hétfőt

A jövő munkahelye

A jövő munkahelye

Kötetlen munkaidő, külföldi gyakorlat, fizetésemelés, megbecsültség. Jöhet?

A Legjobb Munkahelyek díjátadóján jártunk

2017. október 29. - A jövő munkahelye

Országok között átjárható karrierutak, szabadon választható munkaidő, táppénz kiegészítés,  ösztöndíj pályázat külföldi egyetemekre a munkavállalók gyermekeinek. Csak néhány példa azok közül, amivel a Legjobb Munkahelyek elkötelezetté, elégedetté teszik a kollégáikat. És ki ne szeretne olyan munkahelyen dolgozni, ahol szavazhat a fizetéséről? 95 cég 50 ezer dolgozója válaszolt az Aon Legjobb Munkahely Programban arra a kérdésre, hogy hogyan érzi magát a munkahelyén. A 15 nyertes cég kulissza titkai után kutattunk.

a_nyertesek_1.jpg

Ahol nem élnek vissza a szabadsággal

A fiatalok később járnak be, a középkorúak hamarabb végeznek, hogy adott esetben óvodás, iskolás gyermekeiket el tudják időben hozni. Ahhoz, hogy ez jól működjön, a csapatmegbeszéléseket általában 10 és délután 3 közé szervezik.

Ha valakinek beteg a gyermeke, vagy olyan élethelyzetben van, hogy érdemes otthon maradnia, várni a postást, a villanyszerelőt, akkor ez nálunk nem gond. Nem kell engedély, szól az ember a főnökének, hogy holnap otthonról dolgozom és ennyi – mondja Lestár Tímea, az először Aon Legjobb Munkahely díjat kapott ARM Hungary ügyvezető igazgatója. 

 

arm.jpg
És ha már a betegségnél tartunk: aki náluk beteg, az otthon maradhat, mert a cég kiegészíti a táppénz összegét. Ha pedig a gyerek kapott el valamit, otthonról is lehet dolgozni. Itt alig van fluktuáció, a kollégák barátaiknak, ismerőseiknek ajánlják a munkahelyüket, ami a cégvezetők szerint a legnagyobb elismerés.

Díjátadó élőben

A díjátadó élő közvetítésében többek között Dan Riley, az Aon Hewitt európai  vezetője, Märcz Tamás, a magyar férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitányaKenyeres András, a válogatott coach-a, mentális trénere, Zeitler Ádám, a Milestone Institute vezetője, és Herendi Gábor rendező is beszélt a csapatok felállításáról, motiválásáról, a tehetségek megtartásáról. A Legjobb Munkahelyek a vezetői pedig arról, hogy szerintük mi a titka annak, hogy átlag feletti magas szinten tudják megtartani és motiválni a kollégákat. Az élő közvetítést a Videosquare biztosította.

Csökken az elkötelezettség

Rohamosan csökken a dolgozói elkötelezettség, a munkavállalók egyre magabiztosabbak és kritikusabbak, hiszen úgy érzik, könnyebben találnának állást. A tavaly megfordult tendencia most tovább folytatódott – ez derült ki Magyarország legnagyobb munkahelyi elkötelezettségi felméréséből, amit a HR Fest  záróeseményén, a Legjobb Munkahely díjátadóján ismertetett először a felmérést készítő Aon Magyarország. De mit jelent ez a gyakorlatban? Tavaly a megkérdezettek 48%-a mondta azt, hogy könnyen talál munkát, idén viszont már 56%. Az adatokból az is kiderül, hogy a munkatársak azt érzik, hogy könnyebben megy az állás keresés, és biztosak abban is, hogy megmarad az állásuk. 

A Legjobb Munkahelyek több, mint 20 százalékponttal eredményesebbek a magyar átlagnál a fenntartható üzleti eredményességet leginkább támogató területeken, ám a munkaerőpiaci környezet őket sem kíméli. Nemcsak a magyarországi elkötelezettség csökkent, hanem a Legjobb Munkahelyeké is, bár még mindig magasan kiemelkedve, a megkérdezettek 81%-a elkötelezett munkavállaló. Ezeknek a vállalatoknak nemcsak a dolgozói elégedettebbek. A Legjobb Munkahelyek üzleti eredményességben is felülmúlják az áltagos magyar vállalatokat – mondta György Máté, az Aon Legjobb Munkahelyek Program projektvezetője.

 A felmérérés legfontosabb adataiból video is készült, amiből kiderül, hogy ma Magyarországon a fiatalok érzik magukat a legrosszabbul, ők könnyen tovább állnak, fontos számukra az önmegvalósítás, szeretnének hasznos munkát végezni a munkahelyükön, kevésbé szeretik a napi feladataikat és úgy érzik, hogy a munkájuk kevésbé illeszkedik a képességeikhezés. Az idősebb, 55 év feletti korosztály a legelkötelezettebb a cége felé. 

Ahol a kolléga fontosabb, mint a vevő
Ma az összes áruházunk zárva tart – ez állt a Decathlon szeptemberi közleményében, amellyel címlapra kerültek több portálon is. Az 1000 fő fölötti kategóriában kihirdetett egyetlen nyertes cégnél a kollégák vállaltan fontosabbak a vevőknél is, így egy napra az összes áruház dolgozója összegyűlt, és a vezetésel együtt a cég jövőjéről beszélgettek. A lapos szervezetben mindenki egyformán fontos: a legtöbb döntés ugyanis helyben, az érintettek körében születik meg. A munkatársak felelősséget és döntéshozatali "jogot" kapnak, így az áruházak részlegvezetői szinte a „saját boltjukat” vezethetik. Közösen döntenek arról, hogy ki legyen az áruházvezető, és a fizetésekről is megkérdezték őket. 

Nagyon sokan a munkaidejükben blogot írhatnak, terjeszthetik a sportolás örömét akár írásban is, mások helyi sprorteseményeket szervezhetnek. Mindezt akkor tehetik munkaidőben, ha ez a cég számára is hozzáadott értékkel bír - mondta blogunknak Pósfai Gábor, a Decathlon Magyarország ügyvezető igazgatója.

pop_up_kell_1.jpgTovábbtanulás és bérrendezés
Mit szólnál, ha a tehetséges gyermeked egyetemi ösztöndíját a világ bármely egyetemére fizetné a cég, ahol dolgozol? A PepsiCo Magyarországnál ez a helyzet, ahol folyamatosan várják a kollégák visszajelzéseit is. 

10%-os béremelést kapott minden dolgozó szeptemberben, és a tíz legnagyobb forgalmat bonyolító áruház vezetői autót kaptak a Jysk-nél (ejtsd: jüszk). A népszerű bútoráruháznál a skandináv szemléletmódot alkalmazzák a vezetésben is, tehát nincs nagy hierarchia rendszer.

Elsőként lett lízing cég díjazott a legjobbak történetében az MKB-Euroleasing személyében, ahol a kollégák nagy része a kezdetek óta, 26 éve dolgozik a cégnél. A családias hangulat itt tehát nem kérdés, a két éve a vállalat élén álló új cégvezetés őszinte kommunikációval, jelentős fizetésemeléssel, modern irodai környezettel nyerte meg a régi-új kollégákat.

 

mkb_euroleasing_1.jpg

Törődni kell a kollégákkal és kézbe venni az esetleges konfliktusokat, hogy azok ne harapózzanak el: a családi vállalkozásból országos hálózattá nőtt Eurofamilynél többek között konfkliktuskezelő tréningeken vesznek részt a munkatársak, hogy egyenes, és egyértelmű legyen közöttük a kommunikáció. 

Egy év alatt fordított a dolgozók elkötelezettségén a Gránit Pólus Csoport új vezetése: a díjátadón megszólaló vezérigazgató szerint egy évvel ezelőtt a kollégák 30%-a akarta otthagyni a munkahelyet, ezért szervezeti változtatásokkal és sokkal nagyobb odafigyeléssel sikerült megnyerniük a kollégákat. Most Legjobb Munkahelyek lettek.

A kismamák visszatérését és a beilleszkedésükhöz nyújtott maximális rugalmasságot emelte ki a GlaxoSmithKline Biologicals Kft. telephelyi vezetője. A gödöllői gyáregységben családias hangulatban dolgoznak, ahol mindenki név szerint ismeri a másikat. A cég küldetését a munkavállalók együtt fogalmazták meg, és ők is tartják életben – hangzott el a díjátadón. A HRP Eruope Kft-nél minden hónap első hétfőjén együtt reggeliznek a dolgozók, hetente egyszer irodai masszázst és gyümölcsöt kapnak hetente a kollégák. Nyáron főzőversenyt, és a népszerű tévés műsort, az 1 perc és nyersz versenyt is megrendezik – ezúttal kamerák nélkül, maguknak.  

De nem a masszázson, a heti gyümölcsnapon múlik, hogy a kollégák jól érzik-e magukat egy cégnél, és szívesen ajánják-e azt másoknak. Ennél sokkal fontosabb, hogy kíváncsiak-e a véleményükre, meghallgatják-e őket, van-e partneri viszont a munkatársak és a vezetők között, és így motiváltak-e abban, hogy a cégnek, és így a dolgozóknak is jobban menjen. Igen, továbbra is fontos a fizetés, de még ennél is fontosabb, hogy oda tud-e figyelni a cégvezetés arra, hogy ki mire képes, mi érdekli, és ennek megfelelő munkát adni. Mert jöhetnek a robotok és az algoritmusok, de a cégek legfőbb értékei még sokáig az emberek maradnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovomunkahelye.blog.hu/api/trackback/id/tr3013113030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása