Ahol szeretik a hétfőt

A jövő munkahelye

A jövő munkahelye

Így lehet önnek is álomdolgozója

2018. március 07. - A jövő munkahelye

A kolléga, akit sokan irigykedve néznek. Akit mintha valami belső erő hajtana, még többet, még jobbat akar kihozni a munkájából. Mindig vannak ötletei, fejleszti magát, inspirálja társait, újításokkal jön elő, és így viszi előre magát és munkaadóját. Ezzel rengeteg terhet levesz a vezető válláról. Akadnak, akikről messziről látszik, hogy ilyenek. Másokban benne rejlik az attitűd, csak ki kell hozni. De hogyan? Az Aon Magyarország friss kutatásában a személyesen elkötelezett dolgozók jellemzőit és fejlesztési lehetőségeit vizsgálta.
i_love_my_job.jpg

Rendben a fizetés, kellemes a munkakörnyezet, a kollégák becsülettel elvégzik a munkájukat. A vezető mégsem teljesen elégedett. Hiányzik valami, ami még inkább előre viszi a céget és biztosítja a tartós versenyképességet. Néhány olyan kolléga, akiket belső erő hajt. Akik motorjai az irodai gépezetnek: fejlődnek, fejlesztenek, problémákat oldanak meg, inspirálnak. A humán tanácsadással foglalkozó Aon Magyarország „személyesen elkötelezettként” (angolul self engaged) definiálja ezt a típust, amely legutóbbi felmérésének fókuszában állt.

„Az elkötelezettséggel foglalkozó kutatások zöme a szervezet és a vezető felelősségét vizsgálja. Pedig rajtuk kívül a munkavállaló hozzáállása, személyisége legalább olyan fontos. A személyesen elkötelezett dolgozók jelenléte jelentősen megkönnyíti a vezető dolgát: több energiát fordíthat az üzlet fejlesztésére” – mondja Kürti László, az Aon Magyarország Személyes Elkötelezettség Programvezetője.

Kérdőívüket közel 900 munkavállaló töltötte ki, és ebből rajzolódtak ki a személyesen elkötelezett munkatárs típus ismertetőjegyei. Melyek is ezek?self_engagement_sajto_infografika-01_1.jpgA személyes fejlődés számukra a legfontosabb
Az ilyen dolgozók számára a legfontosabb szempont a munkahelyen a fejlődés (92%) és az izgalmas feladatok (85%). Míg az átlagos munkavállalónál a pénz szerepel az első helyen.

Kezdeményezőek 
Tízből nyolcan állítják azt, hogy kezdeményezik saját ötleteik megvalósítását (a többieknek csak a fele válaszolt így).

Hisznek abban, hogy tudnak változtatni.
Egészen pontosan úgy érzik, hogy nem ütköznek ellenállásba, ha javítani akarnának helyzetükön. Úgy vélik, hogy mindenki tud tenni azért, hogy motiváltabb legyen a munkahelyén.

Az erősségeiket akarják kiaknázni.
Tízből 9-en keresik azokat a lehetőségeket, amelyek saját erősségeikre épülnek. Ott dolgoznak szívesen, ahol a cég épít erősségeikre, a vezető pedig figyelembe veszi az ő személyes motivációjukat. Minden harmadik munkavállaló pedig úgy gondolja, hogy elsősorban rajta múlik, hogy hogyan érzi magát a munkahelyén.

Hogy nincs sok ilyen dolgozó, azt bizonyítja az Aon néhány számadata: A megkérdezettek 81 százaléka szívesen dolgozik a jelenlegi munkakörében de csak 50% gondolja, hogy nem ütközne ellenállásba, ha megpróbálna javítani a helyzetén. A munkavállalók 45% gondolja úgy, hogy változást tud elérni a cégnél, ha elmondja a véleményét.

Mi kell ahhoz, hogy sokkal több személyesen elkötelezett legyen az irodában? „Támogató szervezet. Máskülönben a legjobban elkötelezett dolgozó is demotiválttá válik” – jegyzi meg Kürti László. Olyan munkaadó, amely biztosítja a bevonó, felhatalmazó kultúra alapjait, amely hisz az egyén fejlesztésében és szakmai képzésekbe eddig is invesztált. 

self_engagement_sajto_infografika-02_1.jpg

Így lehet fejleszteni
Ha megvan a megfelelő háttér, akkor speciális tréningeken növelhető a személyes elkötelezettek száma. Ajánlott fejleszteni a hozzáállást („Mire van befolyásom, értem, miért éri meg az erősségeimre építeni”), a motivációt („Miért fontos nekem itt dolgozni, ezt végezni”, az önismeretet (Erősségek, amelyek fontosak és komfortossá teszik a munkát). Tudatosítani kell a hozzáadott értéket („Mivel járulok hozzá a szervezet sikerességéhez és mi az, amit csak én tudok megadni.”) és erősíteni a kezdeményezőkészséget („Tudom, hogy az azonosított értékeimet és motivációmat mik mozdítják elő és mik gátolják, és hogyan tegyem ezt transzparenssé felettesemnek, munkatársaimnak.”)
A munkatársak ilyen fejlesztések eredményeként tudják, hogy miért, hogyan, mit akarnak a cégnél tenni saját boldogságuk és a céges sikeresség érdekében.

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovomunkahelye.blog.hu/api/trackback/id/tr4813721238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása