Ahol szeretik a hétfőt

A jövő munkahelye

A jövő munkahelye

Egy helyen a barista, a séf és a Gundel palacsinta

Hotelszakma testközelből pályaválasztóknak

2018. április 16. - A jövő munkahelye

Levendulás arckrém anyukának a rossz jegyek fogadására, sütemény díszítés, gundel palacsinta evés, kutakodás von Niedermüller bárónő nyakéke utána a szabaduló szobában, VIP vendégek fogadása, éttermi konyhalátogatás ahogyan még soha sem láttuk. Sok dolguk volt a pályaválasztás előtt álló fiataloknak a Szakmai Titkaink Éjszakáján, ahol a vendéglátás iránt érdeklődők ismerkedtek egy hotelben fellelhető szakmák sokaságával, interaktív programok segítségével. Volt aki itt döntötte el: vendéglátós lesz.

30703682_10155564259918763_3218114657252278272_n.jpg

Teltház, limonádéjukat zavartan kortyoló srácok - először ez tűnt föl a Danubius Hotel Flamenco aulájában. Aztán gyors csoportokba rendeződés, és a 14-20 éves, pályaválasztás előtt álló fiatalok 14 állomáson keresztül járták be a szállodát, hogy megismerkedjenek a turizmus és vendéglátó szakmával, és megtudják, hogy milyen karrier-és fejlődési lehetőségek várják őket itthon és külföldön. "Ki tudja, hány beuty kezelést ajánlunk itthoni a külföldi  szállodáinkban?" Ez volt az első kérdések egyike, amelyre a teskezelésekhez használt kencék szagolgatása közben kellett válaszolniuk a látogatóknak. A helyes válasz 628 volt, ámult is mindenki, de az illatos krémek hamar elvonták a figyelmet. 

30657018_10155564259828763_3797076038299680768_n.jpg

Az egyes megállókban valódi történeteket hallhattak a srácok a borkínálás művészetéről, a fehérabroszos profi terítésről, láthattak „zsebsárkányos” Gundel-palacsinta bemutatót, bejárást kaptak a szálloda hatalmas konyhájába, ahol esetenként ezer tojásból készítenek rántottát és 130 kacsa forog a hatvan porszívónyi áramot használó sütőben. A sütemény díszítés bemutatót a Zsolnay kávéház vezető cukrászmestere, Bechmann György tartotta. Mi kóstoltuk, itt pedig láthatóak azok a csodák, amelyeket a látogatók a bemutató végén el is fogyasztottak.

Túl sokat azért nem várnak a pálya iránt érdeklődő, továbbtanulni kívánó iskolásoktól. Mint Altbäcker Györgytől, a szálloda vezető séfjétől megtudhattuk, krónikus hiány van tanulókból. Sőt szakácsot is felvennének mindjárt kettőt. A Flamenco főszakácsa szerint a tehetséges és törekvő fiatalok nagy karriert futhatnak be ezen a pályán, ő maga is több évet dolgozott külföldön. Hasonlóan biztatta az érdeklődő nyolcadikosokat Bori Márk, a Gundel Étterem tehetség menedzsere, akinek a vezetésével megismerhették a terítés művészetét. Míg egyik tanítványa a „rabul ejtett vörösbor kiszabadításáról” mesélt az ámuló gyerekeknek. Mindketten állították, hogy a világ tárt karokkal várja a képzett magyar vendéglátósokat. Bori Márk egyik tanítványa például hét év alatt lett konyhafőnök a Gundelban.

- Nagyon élvezték a gyerekek a programot. Még azt a felfokozott várakozást is sikerült felülmúlni, amivel érkeztek – értékelt Keszy-Harmath Eszter, a csepeli Karácsony Sándor Általános Iskola egyik 8. osztályának osztályfőnöke, akitől azt is megtudhattuk, hogy az izgalmas programok láttán olyan gyerekek is eljöttek, akik eddig úgy gondolták, hogy gimnáziumban folytatják tanulmányaikat. De a rendezvényen olyan élmények érték őket, hogy talán módosítanak az elképzeléseiken. Saját nyolcadikosai mellett egyébként több hetedikes is részt vett a szakmák éjszakáján, hogy jövőre felkészültebben dönthessenek. Az ötletet a szülők is támogatták. A gyerekeknek egyébként különösen vonzó volt a helyszín, hiszen sok gyerek még soha nem járt ilyen előkelő szállodában, így már az is nagy élmény volt számukra, hogy bejöhettek és körbe nézhettek.

A gastro szabaduló szobában Uzsák Éva Virágot, a rendezvény szakmai támogatóját, az Aon Magyarország HR Tanácsadó Üzletágának cégvezetőjét faggattuk arról, hogy miképpen segítheti egy ilyen színes-szagos rendezvény a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a döntéshozatalban.

30698492_1776199552445803_5814153050285146112_o.jpgEgy elveszett nyaklánc rejtélyének kiderítése hogyan vihet közelebb egy végzős általános iskolást a szakács-cukrász-vendéglátós szakmához?

- A szabaduló szobák segítségével a résztvevők felfedezhetik magukban, hogy szeretik a logikai feladatokat és rejtvényeket, szeretik a kihívásokat. Mi ebbe az alapsémába hoztunk egy gasztro-csavart, mivel itt a rejtvény megoldásához ételek, szakácskönyvek, fűszerek révén találhatják meg a kiutat. Ez egy áttételes élmény, ami sokkal inkább alkalmas az érdeklődés felkeltésére egy szakma iránt, mintha mondjuk didaktikusan elsoroljuk neki az előnyeit.

 Mennyivel nyújthat többet egy ilyen koncentrált rendezvény egy iskolában rendezett nyílt nap?

- A Szakmai Titkaink Éjszakája a Danubius Group és a szakiskolák összefogásával indult és az Aon Magyarország támogatja kivitelezéssel és koncepcióval. És éppen az benne az újdonság, hogy nem az iskolákban találkozhatnak a szakmával először, hanem ténylegesen abban a térben, ahol majd dolgozni fognak. Azt gondolom, hogy ez egy rettentően színes, izgalmas program, ami éppen azért foghatja meg őket, mert nem egy mesterséges közegben próbáljuk felkelteni a figyelmüket, hanem egy működő szállodában. Nincs távolság, azokkal találkozhatnak, akik a szakma nagyjai, azokat a dolgokat látják, ami a valóságban is fogadja őket. Így talán könnyebb eldönteni, hogy számukra izgalmas irány lehet-e ez a szakma.

Az Aon Magyarország miért tartotta fontosnak, hogy támogasson egy ilyen rendezvényt?

Mi abban hiszünk, hogy az egyik legfontosabb a munkavállalók számára, hogy megtapasztalhassák, milyen belülről az adott vállalat. Olyan típusú programokat csináljanak potenciális munkavállalóik számára, amely közelebb engedi őket a céghez, lehetővé teszi, hogy belenézzenek a belső működésbe. Az Aon Magyarország hisz abban, hogy a hitelesség a legfontosabb megkülönböztető tényező a cégek számára. Nem kell különleges hókuszpókuszokkal csábítani a munkavállalókat, csak engedni kell, hogy bepillanthassanak az ajtók mögé. A mindennapok bemutatása sokkal életszerűbbé és vonzóbbá teszi a céget, egy hr-sel való fecsegésnél. Így már a belépés előtt láthatják milyen közegbe, hangulatba, értékek közé kerülnek, ha az adott céget választják. A hitelességre épülő programok lebontják a munkaadók és a munkavállalók közötti falakat.

 A gyerekek jól szórakoznak. Sikeresnek tartod a rendezvényt?

- Ahogy látom, nagyon élvezték. A korosztályukban pedig ez a legfontosabb. A pozitív érzelmek erősen befolyásolják a döntéseinket. Később, amikor majd lecsapódnak bennük az élmények és feldolgozzák a sok információt amit ma begyűjtöttek, már ezzel a jó szájízzel mérlegelik a lehetőségeket.

A program keretében a Budapesti Vendéglátóipari és Humán Szakképzési Centrum tagintézményei további 7 izgalmas programmal várták az érdeklődőket a helyszínen. A fiatalok kóstolhattak medvehagymás pogácsát, részegszemüvegben dülöngélhettek, teszteket és rejtvényeket fejthettek, levendulás kézkrémet készíthettek, miközben mindenütt tájékoztatást kaptak az adott iskola képzési palettájáról, a jelentkezés feltételéről.

30715727_10155572331368763_51198385285234688_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovomunkahelye.blog.hu/api/trackback/id/tr9413838676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása