Ahol szeretik a hétfőt

A jövő munkahelye

A jövő munkahelye

Akik az adatok mögé látnak

Kérdezz-felelek az Aon Magyarország adatelemzőivel

2018. július 20. - A jövő munkahelye

Az adatelemzők nem szürke kockák. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az Aon Magyarország adatelemző csapata, amelynek zenész, hobbi méhész, sörfőző, jógázó és hátizsákos vándorló tagjai munkahelyükön egymást kiegészítve, vállvetve dolgoznak, a mindegyikük számára fontos közös célért: másutt is jó legyen bemenni a munkahelyre. És még élvezik is.
da_vidrafigyelo_s_1.jpg

Mi a napi rutin? Adatelemzőként, gyakornokként hogyan járultok hozzá egy-egy projekthez?

Török Dávid adatelemző: - Többnyire az új megközelítések bevezetésénél, „tűzoltóként” tűnök fel. Napi szinten a fejlesztéseken dolgozom, vagyis azon, hogyan legyünk gyorsabbak, pontosabbak, szebbek és hasznosabbak.

Fáy Renáta adatelemző gyakornok: - Fő feladatom a Datasok és a tanácsadók támogatása, legyen ez egy felmérés eredményeinek analizálása, egy ppt összerakása, esetleg eredményprezentáció készítése.

Király-Gyeőry Máté adatelemző: - Sokfélét csinálok az adatbázisok kezelésétől, tisztításától kezdve az eredmények elérésére szolgáló weboldalak minőségbiztosításán és az ad-hoc adatigények megoldásán keresztül egészen az adatfeldolgozó és statisztikai eszközeink fejlesztéséhez. Ez utóbbi a titkos kedvencem; mindig fejlesztgetek valami új eszközt, amivel újabb, statisztikákat tudunk az ügyfeleknek adni.

Huszár Péter adatelemző: - Alapvetően az elkötelezettség mérési projektjeink adatelemzésével foglalkozom. A kérdőívekből kinyert adatok segítségével átfogó és átlátható elemzéseket készítek az ügyfél dolgozói elégedettségéről, és elkötelezettségéről.

Bakonyi Gábor adatelemző: - A feladataim egészen szerteágazóak: a kérdőív programoztatásától és a szervezeti felépítés összeállításától, az adatállományok tisztításán és a historikus adatok kezelésén át egészen a riportok futtatásáig és a minőségellenőrzésig.

Molnár Miklós adatelemző: - Problémákat oldok meg, tanulok, tanítok, fejlesztek. Projektekhez a megfelelő háttér / infrastruktúra megteremtésével vagy termék fejlesztéssel.

Mi volt az eddigi legérdekesebb összefüggés, amivel támogatni tudtátok a tanácsadókat?

Török Dávid: - A survey (kutatási) adatok másodlagos feldolgozásából egész jó közelítéssel meg lehet mondani, hogy hol válaszoltak őszintén, vagy épp „nyomás alatt” egy felmérésben. Az eredmények megbízhatóságán túl, ez már önmagában is sokat mond el egy szervezeti kultúráról.

Király-Gyeőry Máté: - Egy nagyon újféle és izgalmas riporton dolgozunk jelenleg, amelyben azt vizsgáljuk, hogy a vezetők mely tulajdonságai hogyan hatnak a beosztottjaik elkötelezettségére. Arra jutottunk, hogy a felettes elkötelezettségénél sokkal fontosabb az, hogy jó vezető-e. A vezető hiányosságait pedig bizonyos szintig ellensúlyozhatja a Munkáltatói Márka.

Huszár Péter: - Van néhány ügyfelünk, akiknek egészen különleges elemzéseket készítünk. Az egyik magyar nagyvállalatnak például 40 oldalas mélyelemzést írtunk, amelyben nagyrészt én elemeztem az általam megfigyelt nagyobb összefüggéseket.

Bakonyi Gábor: - Elsősorban a házon belül zajló kutatásokat emelném ki. Tavaly ilyen volt például a self-engagement (személyes elkötelezettség) pilot kutatás, amelynek keretében azt vizsgáltuk, hogy mit tehet az egyén azért, hogy elkötelezettebbé váljon. Idén pedig a Digitális Transzformációval kapcsolatban csináltunk egy hasonló, kisebb kutatást, amelynek fókuszában az állt, hogy a hazai vállalatok foglalkoznak-e a digitális átalakulással, ha igen, mit értenek alatta, valamint hol tartanak a folyamatban. Személyes kedvencem a különböző gazdasági változók és az elkötelezettség kapcsolatának vizsgálata. Még nem áll rendelkezésünkre elegendő hosszúságú idősor a szignifikáns összefüggések kimutatásához, de a meglévő adatokból az sejthető, hogy van összefüggés az egy főre jutó éves árbevétel, és az elkötelezettség között a magyar vállalatok körében.

Lehet egyáltalán szexi az adatanalízis?

Török Dávid: - A szobafestőnket ismerősnek ajánlotta a Facebook, holott egyetlen közös ismerősünk se volt. Ez egyszerre rémisztő és nagyon menő.

Fáy Renáta: - Szenvedélyt, küzdelmet, kincseket jelent.

 

Huszár Péter: - Bár pszichológia végzettségem van, jómagam is szkeptikus vagyok a legtöbb „soft” tudomány valósságát illetően. Különösen az ilyen területeknek van szüksége sokrétű alátámasztásra. Adatokkal és statisztikai módszerekkel azokat is meg tudjuk szólítani, akik nem fordítanának sok energiát munkavállalói élményük fejlesztésére. A Data ezért szexi.

Bakonyi Gábor: - Az adatelemzés számomra pontosan azt a folyamatot jelenti, amelynek során adatok tömegéből információ lesz. Egészen bonyolult folyamatokat is viszonylag egyszerűvé és érthetővé lehet tenni, illetve olyan hipotéziseket lehet bizonyítani, amelyek első hallásra korántsem egyértelműek.reni_aon.jpg       Fáy Renáta munka közben

Mivel foglalkoztok pontosan?

Török Dávid: - A Global innovation csapaton keresztül huzogatom a szálakat.

Fáy Renáta: - Data-sok és tanácsadók támogatásával foglalkozom.

Király-Gyeőry Máté: - Adatbázisokat kezelek, tisztítok, összegzek, automatizálást végzek, vagy felügyelem az automatizált riportok futását. Ezen kívül statisztikai analitikákat is csinálok, például regresszió- vagy faktorelemzést, de fontos a minőségellenőrzés és biztosítás is.

Huszár Péter: - Az én szerepem meglehetősen fluid, bár Data gyakornokként kezdtem, projektmenedzser és a Legjobb Munkahelyek program koordinátora is vagyok, de az elemzői vénám is megvan még.

Bakonyi Gábor: - Szűkebb értelemben a Legjobb Munkahelyek Program data managereként a résztvevő cégek riportjainak elkészítéséért és azok minőségéért felelek. De extra elemzési igényekkel is megszoktak keresni a tanácsadók.

Molnár Miklós: - Senior data specialist, global operations.

Mi az eddigi legklasszabb élményetek?

Török Dávid: - Indiában a helyi kollégák elneveztek egy toolt rólam. Főleg azért esett jól, mert amolyan hobbi-projektként kezdtem el készíteni a szabadidőmben.

Fáy Renáta: - Az egyetemen alapvetően elméleti dolgokat tanultam és nagyon klassz látni, hogy ez miként működik a gyakorlatban, milyen problémák merülnek fel és azokat hogyan tudjuk megoldani.

Király-Gyeőry Máté: - Még gyakornokként bekerültem egy egész napos Data Room Discussion-re, ahol az egyik globális ügyfelünk először kapta meg a felmérés eredményeit, és egész nap azon ment az ötletelés, hogy milyen eredmények az igazán meghatározók, hogyan tudnánk még inkább az adatok mélyére kerülni. Fantasztikus volt testközelből látni az ügyfél működését.

Huszár Péter: - A 2016-os Legjobb Munkahely díjátadó, ahol először láthattam beérni munkánk gyümölcsét.

Bakonyi Gábor: - A Legjobb Munkahelyek Program tavalyi zárását emelném ki, amikor a közép-európai zárásokban is részt vehettem. A régiós kollégákkal való együttműködés meglepően gördülékeny és jó hangulatú volt.

Molnár Miklós:Néha összehoz a sors nálam sokkal okosabb emberekkel, akik zsibbadásig pörgetik az agyam, ez elég jó érzés.

Miért jó datasnak lenni az Aonnál? Mi tesz benneteket különlegessé?

Török Dávid: - Rövidek a reporting lineok, és viszonylag kicsi a csapat, így könnyebb előre jutni nemzetközi téren is.

Molnár Miklós: Nem kell ébresztőre kelni. :)

Fáy Renáta: - Maga az Aon, mint munkahely különleges. Szabadságot, tanulási lehetőséget és motivációt ad.

Király-Gyeőry Máté: - Itt minden nap találkozunk az adatok emberi oldalával, közvetlenül láthatjuk, hogy milyen hatással vannak az általunk közölt eredmények az egyes cégek működésére. Az pedig különösen jó érzés, hogy jobb munkahelyek jöhetnek létre a mi munkák nyomán.

 Huszár Péter: - A cégben megvan az a küldetéstudat, ami sok helyen hiányzik. Emberek életére vagyunk hatással, izgalmas adatokkal dolgozunk.

 Bakonyi Gábor: - Egyre jobb IT infrastruktúra, ráadásul egy kissé szeparált, csendes munkakörnyezetet biztosító data szobában dolgozhatunk.

 Mivel töltődtök fel a szabadidőtökben, melyek a hobbijaitok?

Török Dávid: - Sport, hátizsákos vándorlás, mostanában quoridor, ami remek társasjáték kockáknak.

Fáy Renáta: - A barátaimmal töltött idő mindig feltölt, legyen ez egy szórakozóhelyen eltöltött este, vagy hétvégi kirándulás. Ezen kívül a jóga segít kikapcsolódni.

Király-Gyeőry Máté: - Zenélek, amikor csak tudok. Sok hangszeren, sok zenekarban, sokféle stílusban játszottam már, így például dobon, de megtanultam gitározni és ukulelézni, jelenleg épp szintetizátorozok egy elektronikus rock zenekarban. Most nyáron stúdióba vonulunk, hogy felvegyünk egy EP-t 5 számmal.

Huszár Péter: - A barátaimmal túrázom, kerékpározom és számítógépes játékokkal játszom. Emellett tanulgatok programozni.

Molnár Miklós: rfőzés, építkezés, barkácsolás, zene, lemezek, olvasás, könyvek, tanulás, utazás, Humphrey Bogart filmek, MTK, Forma-1...

Bakonyi Gábor: - Igyekszem nem elhanyagolni az eredeti szakmámat, így szívesen olvasok aktuális makrogazdasági eseményekről szakkönyveket, friss tanulmányokat. Hosszabb szabadságok idején hazajárok Zala megyébe, ahol a családomnak segítek a kertészkedésben és a méhészet gondozásában.

Csapatként hogyan működtök közösen?

Török Dávid: - Ad-hoc módon, időközönként egy közös meetinggel, hogy képben legyünk az irányokkal. Van, aki sok kisebb projekten dolgozik, más egy stratégiai business call-ban volt, a harmadik a gdpr hatásainak járt utána. Hó elején összedugjuk a fejünket, hogy megtudjuk ki mit látott és kitaláljuk hogyan tovább.

 Fáy Renáta: - Ha valamivel problémám van vagy elakadtam, nyugodtan fordulhatok a többiekhez, anélkül, hogy „ciki” lenne.

Huszár Péter: - Általában minden datás más-más projekteken dolgozik. Ennek ellenére bármikor segítséget kérhetünk a másiktól, átdolgozhatunk egymás projektjébe, ha éppen szűkösek a határidők, vagy ötletekre van szükség.

Bakonyi Gábor: - A csapaton belül mindenkinek megvannak a maga projektjei/cégei, amelyeken dolgozik. Ha egyikünk szabadságon van, vagy segítségre van szüksége, akkor részfeladatokat adunk át egymásnak (historikus mapping, tool építés, riport futtatás, stb.) A másik fontos pontja az együttműködésnek a minőségellenőrzés. Alapvető szabály a csapatban, hogy egyikünk sem ad át anyagot a tanácsadóknak anélkül, hogy egy másik adatelemző ne ellenőrizte volna. Éppen ezért bizonyos szinten mindenki tudja, min dolgoznak éppen a társai. Ezt segítik a kétheti, illetve a havi meetingek, utóbbiakon a nemzetközi vonalon dolgozó, senior kollégák is jelen vannak.

Molnár Miklós: - Inkább egyedül működök. :)
 

A bejegyzés trackback címe:

https://ajovomunkahelye.blog.hu/api/trackback/id/tr7714110919

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Adatfeldolgozói szerződés a GDPR alapján 2019.03.08. 07:03:07

Az adatfeldolgozói szerződés elkészítésének kötelezettségét a GDPR (Általános Adatvédelmi Rendelet) írja elő. Azonban annak eldöntéséhez, hogy szükség van-e adatfeldolgozói szerződés készítésére fontos két fontos fogalmat kell tisztázni, azt, hogy ki m…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása